Parool - Trek de stekker uit de elektrische deelscooter, het experiment heeft gefaald

De elektrische deelscooter leek een middel om vervoer in de stad duurzaam en toegankelijker te maken. Maar het experiment heeft gefaald, menen Marius Troost en Elisabeth IJmker van GroenLinks.

De afgelopen jaren heeft de gemeente geëxperimenteerd met meerdere vormen van deelvervoer. De elektrische deelscooter is geïntroduceerd met het idee dat het een groener alternatief biedt voor de meer vervuilende auto en zo ook het aantal auto’s op de weg vermindert.

Maar na een paar jaar experimenteren is het duidelijk dat de deelscooter vooral wordt ingezet ter vervanging van het openbaar vervoer en de fiets. De meeste mensen die een deelscooter gebruiken maken korte ritten in de centrale delen van de stad. Uit cijfers blijkt ook dat het vooral een makkelijke manier is om van de Zuidas naar het centrum te pendelen, een afstand die je ook prima met de fiets kunt doen. Tijd om met dit experiment te stoppen.

Deelscooters zorgen er nauwelijks voor dat er minder in vervuilende auto’s wordt gereden. Het helpt mensen voor wie openbaar vervoer te duur is ook niet: de hoge kosten maken deelscooters niet toegankelijk. Bovendien laat een snelle blik op de kaart van het aanbod van deelvervoer zien dat deelscooters bijna exclusief binnen de Ring beschikbaar zijn. Ze bieden dus geen uitkomst voor de wijken waar openbaar vervoer minder beschikbaar is.

De gemeente heeft binnen de huidige vergunningen helaas weinig mogelijkheden om te sturen op het beleid voor de deelscooter. De stad heeft weinig te zeggen over het type scooter dat aangeboden wordt en de manier waarop deze opgeladen, gerepareerd en gerecycled wordt. Terwijl je daar juist het verschil kunt maken tussen een écht duurzaam alternatief en een luxeproduct. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een elektrische deelscooter vanwege de korte levensduur twee keer zo vervuilend is als eentje in privégebruik.

Ook heeft de gemeente op dit moment maar beperkte invloed op de prijzen van de aanbieders en de spreiding van de scooters. Zo bereiken we dus ook niet onze doelen wat betreft het duurzamer, betaalbaarder en toegankelijker maken van vervoer in de stad.

De scooters creëren veel overlast voor inwoners. De alarmen veroorzaken een hoop herrie en ze staan vaak in de weg op de stoep. Vooral dat laatste is een probleem: denk aan mensen in een rolstoel of ouderen die nu al op veel plekken moeilijk over straat kunnen. Maar ook voor ouders met kinderwagens of andere voetgangers is de #felyxchallenge – de hashtag waarmee foto’s worden gedeeld van asociaal geparkeerde scooters – een bekend begrip.

Onze openbare ruimte is schaars. Om die ruimte te beschermen moeten we moeilijke keuzes maken. Wat ons betreft kiezen we niet voor deelscooters, maar zetten we in op extra elektrische deelfietsen en maken we die breder beschikbaar in de stad. En we moeten vooral concluderen dat het experiment om vervoer in Amsterdam duurzamer en socialer te maken door middel van deelscooters niet is geslaagd.

Dan is het toch merkwaardig dat er nu een voorstel ligt dit experiment om te zetten in vast beleid en het aantal deelscooters in de stad te verdubbelen. Wij zien – ten koste van onze kostbare openbare ruimte – daar vooral een aantal bedrijven van profiteren, inwoners schieten er weinig mee op. Trek de stekker uit de deelscooters.

Vorige
Vorige

AT5/NOS - Niet iedereen overtuigd van plan uitbreiden deelscooters: "Vervangt juist de fiets en OV"

Volgende
Volgende

Parool - Guerrillamarketing Swapfiets en Oatly schieten in verkeerde keelgat Amsterdam