Bijstand na scheiding
De NOS bericht op 24 mei jl. dat door een kronkel in de wet stellen na een scheiding onterecht toeslagen terug moeten betalen aan de Belastingdienst. Dit gaat om honderden of soms zelfs duizenden euro’s. Met alle gevolgen van dien. Een uitspraak van de rechtbank in Overijssel laat deze kronkel zien en uit het artikel blijkt dat zowel de praktijk dit ook ziet als dat het Ministerie van Financiën het probleem onderkent.
Het gaat om de volgende situatie: een stel dat samenwoont en beiden bijstand ontvangt gaan – halverwege het jaar – uit elkaar. Doordat zij nu alleenstaand zijn gaat hun bijstandsuitkering omhoog. Hoewel de inkomens nu gescheiden zijn doet de Belastingdienst alsof hun gezamenlijk inkomen omhoog is gegaan gedurende het jaar dat ze uit elkaar gaan. Gevolg voor sommige mensen? Hun inkomen wordt nu als te hoog gezien en er moeten toeslagen terug betaald worden.
Sinds 2018 bestaat er ‘de 10%-regeling’ middels welke iemand kan aanvragen het inkomen van de ex-partner niet mee te tellen, wat alleen kan als het inkomen van de ex-partner met 10% omhoog gaat, wat het geval is bij mensen die van samenwonend naar alleenstaand gaan vanuit de bijstand. Bij het aantonen daarvan zijn er ook problemen, waarbij gemeenten zeggen dat de bewijslast bij
de burger ligt en gemeenten zelf kunnen niet de informatie geven (bruto-inkomen). Daarover ging de rechtszaak. Hierin verschillen gemeenten van elkaar.
De fracties van GroenLinks, DENK en SP maken zich zorgen over het geschetste beeld in het artikel.
Schriftelijke vragen zijn hier te vinden