Vragen over veiligheid van vrouwen in OV

Iedereen moet zich in Amsterdam vrij en veilig voelen. Uit een enquête van het tv-programma Pointer blijkt echter dat negen van de tien vrouwen zich niet op hun gemak voelen op een ov-station. Het gaat hierom om zowel metro-, bus- als treinstations. Door 80% van de vrouwen wordt het openbaar vervoer sowieso als onveilig ervaren. Ook blijkt uit de enquête dat het voor ruim een derde van de vrouwen het onveilige gevoel reden is om het openbaar vervoer te mijden.

De fractie van GroenLinks vindt dit onacceptabel. Het vergroten van de fysieke veiligheid en het veiligheidsgevoel onder vrouwen en non-binaire personen vergt een gendersensitieve aanpak. De NS geeft volgens Het Parool echter aan dat in de Stationsbelevingsmonitor ‘de gendervraag’ misschien achterwege gelaten zal worden. Met als redenering: “We willen dat iedereen zich veilig voelt in onze treinen en op onze stations. We maken dus geen apart beleid voor mannen, vrouwen en overige groepen. We zijn er voor alle reizigers.”

De fractie van GroenLinks deelt de ambitie van de NS dat iedereen zich veilig moet voelen in het openbaar vervoer. De realiteit vergt echter een gendersensitieve aanpak waarbij nadrukkelijk beleid wordt gemaakt om de veiligheid en veiligheidsbeleveing van vrouwen en non-binaire personen in het OV te vergroten en de bestaande genderongelijkheid op te lossen.

Lees de hele set vragen hier

Vorige
Vorige

Geen snelle e-bikes in parken

Volgende
Volgende

Geen dataverzameling zonder duidelijk doel