De Correspondent - Waarom ons digitale bestaan dezelfde politieke aandacht verdient als de zorg en het onderwijs
Vrijwel alle politieke partijen beloven de kiezer méér overheid, minder markt en méér publieke investeringen. Laat die belofte dan ook gelden voor onze digitale infrastructuur. Want al die servers, kabels en apps zijn van publiek belang – net als de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer en de energievoorziening.
[…]
Het meest uitgesproken en uitgewerkt is het programma van GroenLinks-Pvda. Die partijen noemen het ‘maatschappelijk volstrekt onwenselijk’ dat ‘essentiële publieke infrastructuur als communicatie, informatie of betalingsverkeer in de handen van een paar multimiljardairs is komen te liggen’. Ze willen daarom dat Nederland, samen met Europese partners, ‘investeert in een Europese digitale infrastructuur’, die ‘publiek-civiele alternatieven’ omvat voor ‘de platforms en diensten van Big Tech’. Dit alles op basis van de publieke waarden ‘transparantie, democratie, gelijke behandeling, privacy, menselijke waardigheid, betrouwbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid’.
[…]
Het meest concreet daarover is GroenLinks-PvdA, die voorstellen dat Nederland zich hardmaakt voor een ‘Europees fonds voor public tech’. Dit is nog niet opgenomen in het conceptverkiezingsprogramma maar werd op 14 oktober als amendement aangenomen (van Amsterdams raadslid voor GroenLinks Elisabeth IJmker).
Lees hier het hele artikel