AT5 - De opkomst van de slimme deurbel: heel handig voor de politie, maar niet voor je privacy
Ze zijn handig voor bewoners en ook de politie mag graag gebruik maken van de beelden die cameradeurbellen allemaal vastleggen. Kritiek is er ook: de privacy zou eronder leiden en het is onduidelijk of de deurbelfabrikanten niet mee kan kijken. "Of het de veiligheid echt vergroot, daar is heel weinig bewijs voor."
Ze zijn relatief onopvallend en weinig mensen zullen zelden enige gedachten aan ze vuil maken. Toch zegt pakweg één op de vijf Amsterdammers dat ze het groeiend aantal slimme deurbellen als ongemakkelijk ervaren. Dat zou blijken uit onderzoek van de gemeente, vertelt GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker. "Veel gebruikers weten niet wat de regels zijn. Bijvoorbeeld: meer dan 90 procent van de deurbellen filmen de openbare weg."
[…]
GroenLinks-raadslid IJmker wil dat het stadsbestuur onderzoekt of de privacy op straat met extra wetgeving beter kan worden beschermd. "Ik snap dat de gemeente en politie overgaat tot het plaatsen van camera's, maar we weten nog weinig over de effectiviteit ervan."
Daarnaast zijn er in Nederland volgens haar inmiddels 1,2 miljoen slimme deurbellen - zo'n zes keer zoveel als het aantal politiecamera's. "We moeten het gesprek hierover aangaan. Welke gevolgen heeft dit voor de buurt, voor de veiligheid? Mensen voelen zich juist onveiliger als ze continu in de gaten worden gehouden. Dat is een paradox. Wat lost het nu precies op?"
Bekijk het hele item hier