Lokale economie
Bij het vaststellen van de visie op lokale economie deed ik de volgende bijdrage.
“Laten we beginnen met ons huidig economisch systeem. Dat werkt namelijk niet. Het vergroot ongelijkheid en schaadt het klimaat. We lopen tegen ecologische grenzen aan. Sterker nog, we zijn er al ver overheen.
We moeten daarom alles op alles zetten om te zorgen dat we gaan sturen op de economie die we willen. Ook hier in Amsterdam.
Wat we nu zien in Amsterdam is een economie waar ontzettend veel geld in om gaat maar waar maar weinig blijft hangen. Waar bepaalde bedrijven groot geld verdienen aan onze stad en lokale ondernemers het zwaar hebben.
Wat mij betreft is die nieuwe economie dan ook duurzaam, lokaal en democratisch.
De visie lokale economie erkent dat deze verandering nodig is en zet ook een aantal stappen in de goede richting. Maar wat GroenLinks betreft is er meer nodig.
Belangrijk dat Amsterdam een voortrekkersrol neemt in het werken naar een duurzame economie. Wat GL betreft is er niet een ‘gewone’ economie en een circulaire economie, maar moeten we toe naar 1 economie, die circulair is. Daarover dus een motie die vraagt dit beter met elkaar te verbinden.
Voor een sterkere lokale economie zie ik kansen om een gelijker speelveld te creëren tussen tech bedrijven en lokale ondernemers waar het gaat om platformeconomie. Ik vraag daarom in een motie om in te zetten op een publieke digitale infrastructuur die ruimte geeft aan platform-coöperaties om zich te ontwikkelen en groeien.
En tot slot, de nieuwe economie is democratisch. Dat betekent dat we meer spelers uitnodigen aan tafel. Innovatie komt niet alleen van het bedrijfsleven, en economie is meer dan alleen markt en overheid. Er is ook zoiets als de gemeenschapseconomie. Als we willen dat deze innovatie bijdraagt aan onze maatschappelijke uitdagingen moeten we daarbij ook maatschappelijke organisaties betrekken. Dus daarover een derde motie.”