Meer ruimte voor de voetganger

Vorige week bespraken we in de raad het nieuwe voetgangersbeleid van Amsterdam. Met dit beleidskader bepaalt de gemeente hoeveel ruimte we maken voor voetgangers. Denk daarbij aan de breedte van de stoep maar ook de regels voor wat er op die stoep allemaal mag staan.

Er is lang gewerkt aan het nieuwe voetgangersbeleid. En het beleid was hoognodig, want eigenlijk had Amsterdam nog nooit vastgesteld hoe we willen omgaan met ruimte voor de voetganger. Met dit nieuwe beleid stellen we een norm vast voor de zogenaamde vrije doorloopruimte. Dat gaat om de totale breedte van de stoep minus obstakels zoals geveltuinen, terrassen, verkeersborden, etcetera. Die nieuwe norm is vastgesteld op 2 meter. 

GroenLinks is blij dat deze norm nu is vastgesteld. Dit zal een bepalende rol gaan spelen op momenten dat straten opnieuw worden ingericht. 

Maar niet alleen in nieuwe situaties hebben mensen ruimte nodig. Ook vandaag zien we dat het knelt.

Het is misschien moeilijk te beseffen hoe ontoegankelijk de stad nu is, maar voor veel mensen is dit een dagelijkse realiteit. Bijvoorbeeld iemand in een rolstoel, maar denk ook aan ouderen met een rollator of ouders met kinderwagens. Toegankelijkheid is hierbij een serieus probleem. Denk aan reclameborden op de stoep, deelscooters of fietsen op de stoep. 

Een nieuwe norm voor alleen nieuwe situaties is dus niet voldoende. Er moet meer en er kan meer.

Daarom hebben we een aantal voorstellen gedaan om dit beleidskader verder aan te scherpen. 

GroenLinks deed twee voorstellen om ook in de bestaande stad meer ruimte te creëren voor de voetganger. Allereerst vroegen we dat de nieuwe norm ook gaat gelden voor ondernemers en particulieren die nieuwe objecten willen plaatsen in de openbare ruimte. Dus niet alleen pas bij grootschalige herinrichtingen. Daarnaast ziet GroenLinks meer mogelijkheden om meer voetgangersruimte te creëren door parkeerplekken op te heffen. Op sommige plekken, vooral binnen de ring, is de ruimte echt beperkt en kan de vrijgekomen ruimte na het opheffen van parkeerplekken gebruikt worden voor het verplaatsen van terrassen of fietsparkeren. Dat levert meer toegankelijke ruimte op op de stoep. Helaas kregen deze twee voorstellen geen meerderheid in de raad, mede omdat coalitiepartij PvdA de voorstellen niet steunde.

Samen met de SP vroegen we om een concrete situaties in kaart te brengen waar het knelt en voetgangersruimte echt onvoldoende is. Door de raad jaarlijks op de hoogte te stellen van hoe het gaat met voetgangers in de stad hebben we ook de mogelijkheid om hier vaker over te praten en de voortgang te bespreken. 

Uiteindelijk valt of staat de uitvoering van dit beleidskader met goede handhaving. Daarom vroegen we om met de ingang van de voetgangersnota een offensief te starten om ondernemers en andere partijen op de hoogte te stellen van de regels voor het gebruik van de openbare ruimte. 

We hebben een VN verdrag voor mensen met een beperking. Je hebt het recht om je vrij te kunnen bewegen door de stad. Niet het recht op een parkeerplek voor de deur of om je deelscooter zomaar ergens neer te zetten. Als we niks doen accepteren we dat we straten niet toegankelijk inrichten. En GroenLinks wil dat niet accepteren. Daarom zullen we hier aandacht voor blijven vragen.

Vorige
Vorige

Digitale toegankelijkheid websites

Volgende
Volgende

Vragen over Fieldlab ArenA gebied