Afwegingskader flitsbezorging

Amsterdam stelt nieuwe voorwaarden aan het vestigen van dark stores met flitsbezorging. We bepalen zo waar en onder welke voorwaarden een nieuwe vestiging kan komen.

Een optimist leest dit en denkt ‘goh er is nog heel veel ruimte voor darkstores’; en een pessimist denkt ‘nou het kan bijna nergens meer’. Dat is ook precies de zorg van GroenLinks. Er is nog veel voor ruimte voor interpretatie.

Eén van de punten waarop dit afwegingskader nogal voor interpretatie vatbaar is, is dat er wordt gesproken over drie type gebieden waar verschillende voorwaarden zullen gelden voor de vestiging van darkstores. Maar die gebieden worden vervolgens niet aangewezen op een kaart. Dat vindt GroenLinks wel noodzakelijk, om zowel aan bewoners als de bedrijven te zorgen voor rechtszekerheid en duidelijkheid. En laten we daarbij dan meteen een algeheel verbod instellen voor woonwijken; de klachten en overlast laten zien dat darkstores niet te combineren zijn met een leefbare wijk.

Ook wordt het totaaleffect van het aantal darkstores niet voldoende meegenomen. Het maakt namelijk nogal uit of we 20 of 100 darkstores hebben in de stad; denk aan het aantal verkeersbewegingen, veiligheid en impact op onze openbare ruimte. Dus graag zien we dat het toekomstige paraplubestemmingsplan daar ook rekening mee houdt.

Tot slot vindt GroenLinks het belangrijk dat het college in gesprek gaat met alle betrokken partijen, niet alleen de bedrijven zelf. Want ook bewoners en de bezorgers zijn belanghebbenden hierin.

De volgende drie moties zijn aangenomen in de raad van 13 juli:

  • Algeheel verbod in woonwijken (motie)

  • Mogelijkheden voor volumebeleid (motie)

  • Bewoners en bezorgers betrekken (motie)

Vorige
Vorige

Coöperatieve economie

Volgende
Volgende

Gokreclames in openbare ruimte en online